SINAV BİLGİLERİ
Takvim

59.SINAV SİLAH

SİLAH BİLGİSİ SORULARI
 

1.     Silah temizliğinde kullanılan, ucuna bez veya fırça takılan, metal veya plastikten yapılan çubuğa ne denir?
A)   Harbi
B)   Süngü
C)   Cop
D)   Yiv
E)   Set
 
2.     Aşağıdakilerden hangisi iyi bir atıcının özelliklerinden değildir? 
A)   Silahını tanır
B)   Silahını dikkatli kullanır
C)   Gördüğünü anında vurur
D)   Silahı kanun ve kurallara uygun kullanır
E)   Silahını korur
 
3.     Hatve nedir?
A)   Silahın namlu boyudur       
B)   Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir
C)   Namlu içindeki girinti ve çıkıntılardır
D)   Mermi çekirdeğinin bir tur dönmesi esnasında namlu içinde aldığı mesafedir
E)   Silahın çapını ifade eder
 
4.     Aşağıdakilerden hangisi atışa etki eden bireysel faktörlerden değildir?
A)   Duruş
B)   Nefes kontrolü
C)   Nişan alma
D)   Konsantrasyon
E)   Rüzgar
 
5.     Şarjör yuvası, horoz, çıkarıcı ve tetik gibi parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur?
A)   Gövde (Çerçeve)
B)   Sürgü
C)   Kabza
D)   Nişan tertibatı
E)   Namlu
 
6.     Aşağıdakilerin hangisi Rayyür’ün tanımıdır?
A)   Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yer
B)   Çekirdeğin ağırlığı
C)   Fişeğin çapı
D)   Namlunun içerisinde bulunan girintiler
E)   Namlu içerisinde bulunan yiv ve setlerin çekirdek üzerinde bıraktığı izler
 
7.     Silah taşıma ruhsatı, kaç yıl geçerlidir?
A)   1   
B)   2   
C)   3   
D)   5   
E)   4
 
8.     Ateşli silahlarda tetiğin görevi, hem horozu kurmak hem de düşürmek ise bu silahlar nasıl silahlardır?
A)   Tam otomatik
B)   Tek atışlı tabancalar
C)   Çift hareketli silah
D)   Yarı otomatik silah
E)   Makineli tabancalar
 
9.     Silahlarda iğneye baskı yaparak fişeğin ateşlemesini sağlayan parçanın adı nedir?
A)   Namlu
B)   Sürgü
C)   Horoz
D)   Yiv
E)   Set
 
10. Aşağıdakilerden hangisi silahla yapılan kazaların kişisel sebeplerinden değildir?
A)   Atıcının kendine aşırı güveni
B)   Atıcının silahını tanımaması
C)   Aşırı unutkanlık
D)   Silahla sık sık ve gereksiz oynama
E)   Fişek hatası
 
11. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?
A)   Kurma kolu
B)   Gez-arpacık
C)   İcra mili-yayı
D)   Namlu
E)   Sürgü
 
12. Boş kovan dışarı atılamıyor ise sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)   İğne kırıktır
B)   Şarjör iyi takılmamıştır
C)   Tırnak veya tırnak yayı kırıktır
D)   İğne yayı esnekliğini kaybetmiştir
E)   Şarjör ağzı kenarları deforme olmuştur
 
13. Aşağıdakilerden hangisi şarjörü oluşturan parçalar arasında yer almaz?
A)   Gerdel
B)   Şarjör yayı
C)   Şarjör tüpü (Gövdesi)
D)   Şarjör kapağı ve kilidi
E)   Emniyet ve ateş ayar mandalı
 
14. Silahın hangi parçası mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarar?
A)   Yiv
B)   Namlu
C)   Set
D)   Tetik
E)   Horoz
 
15. Silah bilgisi olarak ilk hız nedir?
A)   Çekirdeğin hedefe çarpma hızı
B)   Çekirdeğin namlu içerisindeki hızı
C)   Çekirdeğin hedef içerisindeki hızı
D)   Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızı
E)   Çekirdeğin havadaki seyir hızı
 
16. Silahta “Rampa” nerede bulunur?
A)   Fişek yatağı gerisinde
B)   Şarjörde
C)   Namlu çıkışında
D)   Horozun altında
E)   Gövdede
 
17. Barut gazı basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini, tabancanın hangi parçası sağlar?
A)   Gez
B)   Namlu
C)   İcra yayı
D)   Tetik
E)   Horoz
 
18. Aşağıdakilerden hangisi nişan hattında bulunmaz?
A)   Gez
B)   Göz
C)   Arpacık
D)   Namlu
E)   Hedef
 
19. Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilecek hususlardan değildir?
A)   Şarjör çıkartılır
B)   Sürgü geriye çekilerek fişek yatağı gözle kontrol edilir
C)   Şarjör çıkartılmadan silah sökümüne geçilebilir
D)   Silah ölü bir noktaya çevrilir
E)   Silahı elimize aldığımızda dolu olabileceği unutulmamalıdır
 
20. Aşağıdakilerden hangisi poligonda uygulanması gereken emniyet tedbirlerinden değildir?
A)   Hedef hattı ve gerisinde kimsenin olmadığından emin olunuz
B)   Her şey komutla yapılır
C)   Atış öncesinde yapılacak atışın türü ve özellikleri anlatılır
D)   Atış bitiminde silah bırak komutundan sonra silahlar bırakılır
E)   Atış esnasında silah tutukluk yaptığında atış hattında atıcı tarafından müdahale edilir
 
21. Aşağıdakilerden hangisi namlu üzerinde bulunan parçalardan biri değildir?
A)   Fişek rampası
B)   Dirsekli kurs
C)   Ateşleme iğnesi
D)   Yiv
E)   Set
 
22. Fişek yatağı nedir?
A)   Şarjörde fişeklerin üzerine konduğu parçadır
B)   Şarjör tüpüdür
C)   Şarjörün kendisidir
D)   Haznedir
E)   Namlunun girişinde ateşlenmeyi bekleyen fişeğin bulunduğu yerdir
 
 
23. Aşağıdakilerden hangisi silahtaki tertibatlardan biri değildir?
A)   Atış tertibatı
B)   Emniyet tertibatı
C)   Nişan tertibatı
D)   Kovan atma tertibatı
E)   Ateşleme tertibatı
 
 
24. Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad verilir?
A)   Set            
B)   Çap                 
C)   Yiv
D)   Rayyür     
E)   Hazne
 
 25. Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)   Kimyasal silahlar
B)   Ateşli silahlar 
C)   Uzun namlulu silahlar
D)   Biyolojik silahlar
E)   Ateşsiz silahlar
1A
2C
3D
4E
5A
6E
7D
8C
9C
10E
11A
12C
13E
14B
15D
16A
17C
18D
19C
20E
21C
22E
23A
24C
25C
     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam40
Toplam Ziyaret996880