SINAV BİLGİLERİ
Takvim

58.SINAV SİLAH

1. Tetiğe ilk basınç uygulamaya başlamadan önce alınması gereken boşluğa ne ad verilir?

A)   Tetik boşluğu

B)   İstinat boşluğu

C)   Korkuluk boşluğu

D)   Emniyet boşluğu

E)   Hiçbiri

2. Fişek rampası kırılan bir tabancada aşağıdaki arızalardan hangisi görülür?

A)   Şarjöre fişek doldurulamaz

B)   Emniyet mandalı hareket etmez

C)   Şarjörden fişek yatağına fişek sürülemez

D)   Çekirdek namluyu terk ederken takla atar

E)   Fişeğin ilk hızı düşer

3. Aşağıdaki silah parçalarından hangisinin balistik izin oluşması yönünden etkisi yoktur?

A)   Tırnak

B)   Namlu

C)   Çıkarıcı

D)   Emniyet mandalı

E)   İğne

4.       I. Sürgü geriye doğru çekilir

II. Silahın namlusu ölü bir noktaya çevrilir

III. Şarjör çıkarılır

IV. Fişek yatağı gözle kontrol edilir

Yukarıda, silah sökülürken uygulanacak kurallar verilmiştir. Bunların doğru sıralaması hangisidir

A)   III – II – I – IV

B)   II – III – I – IV

C)   IV – II – III – I

D)   I – III – III – IV

E)   II – IV – III – I   

5.       Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini inceleyen bilim dalı hangisidir?

A)   Kriminoloji

B)   Kriminilastik

C)   Olay yeri inceleme

D)   Balistik

E)   Toksikoloji

6.       Aşağıdaki fişeklerin hangisinde barut bulunmaz?

A)   Eğitim fişeği

B)   Sevk fişeği

C)   İzli fişek

D)   Manevra fişeği

E)   İşaret fişeği

7.       Yiv ve set silahın hangi parçasında bulunur?

A)   Çerçeve

B)   Horoz             

C)   Çıkarıcı         

D)   Şarjör             

E)   Namlu

8.       Namlu içerisinde bulunan yiv ve setlerin aşınması sonucu hangisi meydana gelmez?

A)   Fişeğin hedef üzerindeki delici gücü artar

B)   Hedefte nişan alınan noktaların dışına taşma olur

C)   Çekirdek havada takla atarak gider

D)   Atış menzili kısalır

E)   İlk hız düşer

 9.       Kapsülün ana görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Barutun ateşlenmesini sağlar   

B)   Çekirdeğe hız verir      

C)   Çekirdeğe yön verir   

D)   Barutun nemlenmesini önler  

E)   Çekirdeğe dönme hareketi verir

 10.    Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?

A)   Namlu            

B)   Tetik                              

C)   Şarjör yuvası

D)   Horoz                            

E)   Tetik korkuluğu

 11.    Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A)   Kimyasal silahlar

B)   Ateşli silahlar

C)   Biyolojik silahlar

D)   Ateşsiz silahlar

E)   Yarışma silahları

12.    Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmamasının sebebi olamaz?

A)   Yerine getiren yayın kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

B)   İğne yayının kirli veya çok yağlı olması

C)   Şarjörün ağız kenarlarının bozulmuş olması

D)   Şarjörün yerine tam olarak oturmaması

E)   Gerdel yayının kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

13.    Tırnak kırılır ise aşağıdaki sorunlardan hangisi ile karşılaşılır?

A)   İğnede kırılır

B)   Çekirdek namluyu terk edemez

C)   Yiv ve setlerde aşınma meydana gelir

D)   Namluda şişme oluşur

E)   Kovan fişek yatağından çıkartılıp dışarı atılamaz

 14.    Aşağıdakilerden hangisi fişeğin unsurlarından değildir?

A)   Kovan

B)   Kapsül

C)   Barut

D)   Çekirdek

E)   Gerdel

15.    Aşağıdakilerden hangisi atış antrenman metotlarından değildir?

A)   Kuru tetik çalışması

B)   Sürpriz atış çalışması

C)   Ayna çalışması

D)   Karanlık bölgeye doğru atış çalışması

E)   Parayla tetik ezme çalışması

16.    Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet tertibatı hangisidir?

A)   Şarjör emniyeti

B)   İğne emniyeti

C)   Mandal emniyeti

D)   Horoz emniyeti

E)   İkaz pim emniyeti

17.    Bir tabancada tetik çekildiğinde hem horoz kuruluyor, hem de düşüyorsa, bu nasıl bir sisteme sahiptir?

A)   Çift Hareketli

B)   Yarı Otomatik

C)   Tam Otomatik

D)   Tek Hareketli

E) Toplu

18.    Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır

B)   Takma işlemenin genel kuralı yoktur

C)   Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır

D)   Önce şarjör takılır

E)   Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

19.    Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir?

A)   Mermi yolu

B)   Etkili menzil

C)   Azami menzil

D)   İlk hız

E)   Hedef

20.    Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?

A)   Çekirdeğin ağırlığı

B)   Havanın yoğunluğu

C)   Havanın ısısı

D)   Horozun darbe gücü

E)   Rüzgâr

21.    Aşağıdakilerden hangisi sürgü grubu (kapak takımı) üzerinde yer almaz?

A)   Kovan atma boşluğu

B)   Sürgü kilit dişleri

C)   Tetik korkuluğu

D)   Gez

E)   Arpacık

22.    Tabancanın iğnesinin kırılması durumunda aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?

A)   Fişek ateşlenemez      

B)   Tabanca ile nişan hattı oluşturulamaz  

C)   Horoz kurulamaz

D)   Tabanca emniyete alınamaz  

E)   Şarjör yuvasına oturmaz

23.    Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatında yer almaz?

A)   Tetik

B)   İğne

C)   İğne yayı

D)   Çıkarıcı

E)   Horoz

24. Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir?

A)   Merminin dönerek ilerlemesini sağlar

B)   Ateşleme sonrası boş kovanının dışarıya atılmasını sağlar

C)   Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar

D)   Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar

E)   Merminin azami mesafesini artırır

25. Rampa nedir?

A)   Namlu üzerindeki çıkıntı ve girintilerdir

B)   Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir

C)   Namlu yoludur

D)   Şarjör yayının üzerindeki fişeklerin konulduğu yerdir

E)  Şarjör yuvasının diğer adıdır

1 B
2 C
3 D
4 B
5 D
6 A
7 E
8 A
9 A
10 C
11 E
12 B
13 E
14 E
15 D
16 E
17 A
18 C
19 C
20 D
21 C
22 A
23 D
24 B
25 B

     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret996881