SINAV BİLGİLERİ
Takvim

82.SINAV SİLAH

1.     Bir tabancanın tetiği çekildiğinde horoz kurulup düşüyorsa bu nasıl bir sisteme sahiptir?
A)      Yarı otomatik
B)      Çift hareketli
C)      Tam otomatik
D)      Makinalı
E)      Tek hareketli
 
2.     Fişeğin ana parçaları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A)      Kovan-kapsül-barut- çekirdek
B)      Çekirdek - alev kanalı – kurşun- metal gömlek
C)      Çekirdek-metal gömlek-kurşun-barut
D)      Kovan dip tablası-alev kanalı-yanıcı ecza
E)      Kapsül kabı-kurşun-metal gömlek- çekirdek
 
3.     Aşağıdakilerden hangisi bir emniyet sistemi değildir?
A)      Kabza emniyeti
B)      Şarjör emniyeti
C)      Namlu emniyeti
D)      Horoz emniyet
E)      Mandal emniyeti
 
4.     Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
A)      Namlu
B)      Sürgü
C)      Fişek yatağı
D)      Gövde
E)      Hazne
 
5.     İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)      Tabanca dolduruş yapamaz  
B)      Tabanca emniyete alınamaz  
C)      Horoz düşmez 
D)      Tetik çalışmaz
E)      Fişek ateşlenmez  
 
6.       Hazne nedir?
A)      Boş kovandır                     
B)      Dolu fişektir
C)      Fişek yatağıdır  
D)      Fişek rampasıdır
E)      Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yerdir
   
7.     Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?
A)      Kovan atma tertibatı
B)      Emniyet tertibatı
C)      Ateşleme tertibatı
D)      Fişek sürme tertibatı         
E)      Patlatma tertibatı
       
8.     Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almasına engel değildir?
A)      Tetiğin arızalı olması
B)      Fişekteki barutun yetersiz veya nemli olması  
C)      Kapsülün arızalı olması
D)      Tırnağın kırık olması
E)      İğnenin kırık olması
 
9.     Fişek yatağına fişek sürülemiyor ise aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)      Emniyet mandalını açmak gerekir.
B)      Horozu kurmak gerekir.
C)      Şarjör tam olarak yerine oturmamıştır.
D)      Tetiği düşürmek gerekir.
E)      Boş kovan yerinden çıkmış olabilir.
 
10. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında aşağıdakilerden hangisi ateşli silah taşınabilecek yerlerdendir?
A)      Eğitim ve öğretim kurumları
B)      Hastanelerin psikiyatri bölümleri
C)      Her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerler
D)      Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerler
E)      Alışveriş merkezleri (AVM’lerde)
 
11. Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilmesi gereken kurallardan değildir?
A)        Şarjörün çıkarılması 
B)        Silahın rastgele bir noktaya çevrilmesi
C)        Sürgünün çekilip bırakılması
D)   Sürgünün çekilerek fişek yatağının gözle kontrol edilmesi
E)        Silahın ölü noktaya çevrilmesi
 
12.    Ülkemizde silahlarla ilgili genel düzenlemeler, ateşli ve ateşsiz silahların imal edilmesi, satılması, taşınması ve kullanılması hangi kanuna göre yapılmaktadır?
A)      2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
B)      5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
C)      6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun
D)      5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
E)      3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu
 
13.    Aşağıdakilerden hangisi silahlı ÖGG’nin görevden sonra silahı teslim ederken uyacağı kurallardan biri değildir?
A)   Namlu ölü noktaya çevrilmeli
B)   Silah tesliminde silahın emniyetinin kapalı olması
C)   Görevi teslim eden ve alan silahın dolu veya boş olduğunu kontrol etmeli
D)   Silah devir teslim ve rapor defterine işlenmez
E)   Fişekler kontrol edilerek alınmalı    
 
14.   Hangisi silah bakımı sırasında kullanılan malzemelerdendir?
A)  Pense
B)   Harbi
C)  Tornavida
D)  Matkap
E)   Yan keski
 
15.    Tırnak kırıldığında hangisi meydana gelir?
A)        Kovan normal olarak dışarı atılamaz
B)        Tabanca dolduruş yapmaz         
C)        Fişek yatağına fişek sürülemez
D)        Fişek ateşlemez
E)        Tetik çekilemez 
       
16.    Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A)        Kriminalistik    
B)        Olay Yeri İnceleme 
C)        Balistik  
D)        Jeoloji
E)        Kriminoloji
 
17. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun/Yönetmelik kapsamında silah taşıma/bulundurma ruhsatı almak için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir ve kaç yıllığına verilir?
A)      21-5
B)      18-7
C)      19-3
D)      25-2
E)      20-5   
 
18. Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarayan aynı zamanda şarjörde fişek bittiğinde sürgünün geride kalmasını sağlayan parçanın adı nedir?
A)        Tetik
B)        Tetik manivelası
C)        Kilitleme dişleri
D)        Sürgü tutucu pimi
E)        Gerdel yayı
 
19. Silahta “Rampa” nerde bulunur?
A)        Namlu çıkışında
B)        Fişek yatağı gerisinde
C)        Horozun altında
D)        Şarjörde
E)        Gövdede
 
20. Aşağıdakilerden hangisi silahların sınıflandırılmasında yer almaz?
A)   Psikolojik silahlar
B)   Ateşli silahlar
C)   Kimyasal silahlar
D)   Nükleer silahlar
E)   Biyolojik silahlar
 
21. 14’lü Browning tabanca hangi özellikli emniyet sistemine sahiptir?
A)   Tetik
B)   Mandal
C)   Horoz
D)   Şarjör
E)   Kabza
 
22. “7,62x51 mm” fişek tabirinde 7,62 mm neyin ifadesidir?
A)   Fişek boyu
B)   Çekirdeğin boyu
C)   Kovan boyu
D)   Dip tabla çapı
E)   Çekirdeğin çapı
 
 
23. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yiv ve setlerin görevini açıklar?
A)      Yiv ve setler çekirdeğin parçalanmasını sağlarlar.
B)      Yiv ve setler horozun kapsüle sert bir şekilde vurmasını sağlarlar.
C)      Yiv ve setler şarjörde fişeğin düzgün durmasını sağlarlar.
D)      Yiv ve setler çekirdeğe dönüş vererek, takla atmadan hedefe gitmesini sağlarlar.
E)      Yiv ve setler namlunun aşırı ısınmasını engeller.
 
24. Atış esnasında dinlenmek amacıyla tabanca namlusu yere kaç derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır?
A)   45
B)   25                                 
C)   35                                                                 
D)   55
E)   65
 
25. Yerine getiren yayın görevi nedir?
A)   Çekirdeğin dönerek gitmesini sağlar
B)   Çekirdeğin uzağa gitmesini sağlar
C)   Namluyu kilitleyerek emniyete alır
D)   Çekirdeğin deliş gücünü artırır
E)   Sürgünün atış sırasında oluşan basınçla geriye gelmesinden sonra ileriye gitmesini sağlar
 

 

1B
2A
3C
4B
5E
6E
7C
8D
9C
10E
11B
12C
13D
14B
15A
16C
17A
18D
19B
20A
21D
22E
23D
24A
25E

     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret991139