SINAV BİLGİLERİ
Takvim

81.SINAV SİLAH

1. Fişeğin ana parçaları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Metal gömlek-çekirdek-alev kanalı-kurşun
B) Çekirdek-kovan-barut-kapsül
C) Çekirdek-metal gömlek-kurşun-barut
D) Kovan-kovan dip tablası-alev kanalı-yanıcı ecza
E) Kapsül kabı-kurşun-metal gömlek- çekirdek

2. Ateşleme iğnesi, fişeğin hangi bölümüne darbe yaparak ateşlemeyi başlatır?
A) Kovan
B) Kapsül
C) Barut
D) Çekirdek
E) Kovan dip tablası

3. Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fişek verme tertibatı
B) İğne emniyeti tertibatı
C) Kovan atma tertibatı
D) Emniyet tertibatı
E) Ateşleme tertibatı

4. I-Sürgü geriye çekilerek bırakılır
II-Silah ölü bir noktaya çevrilir
III-Şarjör çıkartılır
IV-Sürgü geriye çekilerek fişek yatağı gözle kontrol edilir
V- Söküm işlemine başlanır.
Yukarıda silah sökülürken dikkat edilecek hususların doğru sıralaması hangi şıkta verilmiştir?
A) I-II-III-V-IV
B) II-V-III-IV--I
C) II-III-I-IV-V
D) II-IV-V-III-I
E) V-III-I-IV-II

5. Tırnak kırıldığında, aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
A) Tetik çekilemez
B) Tabanca dolduruş yapmaz
C) Fişek yatağına fişek sürülmez
D) Fişek ateşlemez
E) Fişek /kovan dışarı atılmaz

6. Silahlarla yapılan kazaların sebepleri aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Unutkanlık
B) İhmal
C) Kendine aşırı güven
D) Heyecan
E) Fişek yatağına fişek sürülmemesi

7. Şarjör yuvası, horoz, çıkarıcı, tetik gibi parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur?
A) Gövde(Çerçeve)
B) Sürgü(Kapak takımı)
C) Kabza
D) Nişan Tertibatı
E) Ateşleme Tertibatı

8. Aşağıdakilerden hangisi doğru tetik çekme kuralına uymaz?
A) Tetikte isnat boşluğu alınır
B) Hedefe nişan alındığında tetik hemen çekilmeli
C) Tetik parmağı tetik üzerine doğru yerleştirilir
D) Tetiğe kademeli ezme işlemi yapılır
E) Tetik düşürmek için gereğinden fazla beklenmemeli

9. Bir tabancanın tetiğini sonuna kadar çektiğimizde horozu kurup düşüyorsa bu nasıl bir sisteme sahiptir?
A) Yarı otomatik
B) Tam otomatik
C) Tek hareketli
D) Çift hareketli
E) Makineli

10. Hangisi silahın kovanda bıraktığı izlerden değildir?
A) Tırnak izi
B) Yiv ve Set izi
C) Çıkarıcı izi
D) İğne izi
E) Fişek yatağı

11. Aşağıdakilerden hangisi çerçeve takımının ve kovan atma tertibatının ortak parçasıdır?
A)Şarjör
B) Tırnak
C) Çıkarıcı
D) Horoz
E) Fişek

12. Hedefte vuruşlar merkezin altında toplanmış ise aşağıdaki şıklardan hangisi yapılmalıdır?
A) Atış biraz yukarı nişan alınarak yapılır
B) Atış biraz sağa yukarı yapılmalıdır
C) Atış biraz sola yukarı yapılmalıdır
D) Atış doğrudur, aynı şekilde atılır
E) Atış biraz aşağı nişan alınarak yapılır

13. Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarından biri değildir?
A) Şarjör kapak kilidi
B) Gerdel
C) Şarjör yuvası
D) Şarjör yayı
E) Şarjör kapağı

14. Bazı ateşli silahlarda bulunan kilitleme dişlilerinin görevi nedir?
A) Fişeğin düz gitmesini sağlar
B) Fişeğin namludan çıkışını sağlar
C) Barut gazı basıncından azami derecede faydalanmayı sağlar
D) İğneyi sabitler
E) Geri tepmeyi engeller

15. Mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönünceye kadar namlu içerisinde aldığı yola ……denir?
Yukarıdaki boşluğa uygun olanı yerleştiriniz.
A) Rayyür
B) Çap
C) Hatve
D) Kalibre
E) İlk hız (m/s)

16. Temel atış teknikleri aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Duruş
B) Kabza kavrama
C) Nefes kontrolü
D) Nişan alma
E) Tetik ezmeme

17. Meskende bulundurma ruhsatlı silahı olanlar için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Silahını tatile giderken yanında götürebilir
B) Meskun mahalde çantasında taşıyabilir
C) Yetkili kişilerden silahının tamir ve bakımı için izin alarak yetkili tamircilere götürebilir
D) İşyerine götürüp burada bulundurabilir
E) Aracında kılıf içerisinde şarjörsüz taşıyabilir

18. Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir?
A) Mermi yolu
B) Etkili menzil
C) Azami menzil
D) Namlu ağzı çıkış hızı
E) En uzak hedef

19. Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet sistemi hangisidir?
A) Şarjör emniyeti
B) İğne emniyeti
C) Mandal emniyeti
D) Horoz emniyeti
E) İkaz pim emniyeti

20. Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?
A) Tetik – tetik manivelası – horoz – iğne
B) Horoz – iğne -tetik – tetik manivelası
C) Tetik manivelası -tetik – horoz – iğne
D) İğne -tetik – tetik manivelası – horoz
E) Tetik -iğne – tetik manivelası – horoz

21. Silahın hangi parçasının eksik olması atışa engel teşkil etmez?
A) İğne
B) Tetik
C) Namlu
D) Gez
E) Fişek yatağı

22. MP-5 makineli tabancanın kurma kolu parçası ile ilgili olarak aşağıda yer alan bilgilerden hangisi doğru değildir?
A) Silahı elle doldurma ve kurmak için kullanılır
B) Namlunun üst kısmında başka bir bölgeye yerleştirilmiştir
C) Silah doldurulduktan sonra, atış esnasında hiçbir fonksiyonu yoktur
D) Atış esnasında kurma kolu sürgü ile birlikte hareket eder
E) Kurma kolu takılı bırakıldığında, gövde ile birlikte namlu, mekanizma ve iğne grubunu kilitleyerek emniyeti sağlar

23. Aşağıdakilerden hangisi silahtaki tertibatlardan biri değildir?
A) Fişek verme tertibatı
B) Emniyet tertibatı
C) Nişan tertibatı
D) Kovan atma tertibatı
E) Ateşleme tertibatı

24. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir silahlı özel güvenlik görevlisinin özelliklerinden değildir?
A) Silahını güvenli kullanır
B) Silahını tanır
C) Silahını kanun ve kurallara uygun kullanır
D) Silahını korur
E) Silah bakımına özen göstermez

25. Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarayan aynı zamanda şarjörde fişek bittiğinde sürgünün geride kalmasını sağlayan parçanın adı nedir?
A) Gerdel yayı
B) İcra yayı mili
C) Tetik manivelası
D) Kilitleme dişleri
E) Sürgü tutucu pimi

1B
2B
3E
4C
5E
6E
7A
8B
9D
10B
11C
12A
13C
14C
15C
16E
17C
18C
19E
20A
21D
22D
23A
24E
25E
     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret991139