SINAV BİLGİLERİ
Takvim

60.SINAV SİLAH

1.    Bazı ateşli silahlarda bulunan kilitleme makaralarının görevi nedir?

A)  Fişeğin düz gitmesini sağlar

B)   Fişeğin namludan çıkışını sağlar

C)  Barut gazı basıncından azami derecede faydalanmayı sağlar

D)  İğneyi sabitler

E)   Geri tepmeyi engeller

 

2.    Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Kriminoloji

B)   Fişek bilgisi

C)  Balistik

D)  Kriminalistik

E)   Olay yeri inceleme

 

3.    Ateşleme sırasında şarjörde fişek bitmesine rağmen sürgünün geride kalmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Gerdel’in arızalı olması

B)   İcra yayının kırık olması

C)  Horozun kırık olması

D)  Tırnağın kırık olması

E)   Fişeğin arızalı olması

 

4.   Fişeklerde, kapsülde bulunan hassas maddenin yanması ile oluşan alevin baruta intikal etmesini sağlayan bölüme ne ad verilir?

A)  Barut yolu

B)   Destek

C)  Gaz kanalı

D)  Alev kanalı

E)   Hiçbiri 

 

5.    Ateşli silahlarda tetiğin görevi, hem horozu kurmak hem de düşürmek ise bu silahlar nasıl silahlardır?

A)  Tam otomatik

B)   Tek hareketli silah

C)  Makinalı silah

D)  Çift hareketli silah

E)   Yarı otomatik

 

6.   Fişek, fişek yatağına girmiyorsa………………

Boşluğu tamamlamak için aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

A)  Fişek kirli, paslı ve ezik olabilir

B)   Çapı uygun olmayan fişek kullanılmış olabilir

C)  Fişek yatağında kir veya tıkanma vardır

D)  Bir önceki kovan atılmamış olur

E)   Hepsi

 

7.   Tetik ile horoz arasındaki irtibatı sağlayan parçaya ne denir?

A) Tetik korkuluğu                

B) Kızak 

C) Sürgü tutucu                    

D) İğne

E) Tetik manivelası

 

8.   Toplu tabancalarda tırnak vazifesini gören parça aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Tırnak

B)   Çıkarıcı yıldızı

C)  Top yuvaları

D)  Top kilidi

E)   Horoz örsü

 

9.   Aşağıdakilerden hangisi tetik çekme(ezme) hatalarından biri değildir?

A)  Aniden tetik çekme

B)   Düzensiz tetik çekmek

C)  İstinat boşluğunu almayı unutmak

D)  Silahın patlama sesinden etkilenmek

E)   Tetiği çok yavaş çekmek uzun süre bekleme

 

10. Biyolojik silahları diğer silahlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Yakıcı, zehirleyici, bayıltıcı olması

B)   Kesici ve delici olması

C)  Sis ve yangın meydana getirmesi

D)  Ses, ısı, ışık, yayması ve radyasyon etkisi yapması

E)   Mikrop, virüs ve bakteriler yoluyla hastalıkların bulaşması, kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olması

 

11. Aşağıdakilerden hangileri çerçeve(gövde) üzerinde bulunur?

A) Tetik-Gez   

B) Kabza-Arpacık  

C) Horoz-Gez  

D) Çıkarıcı- Emniyet mandalı 

E) Tırnak-Tetik

 

12. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A)  Fişeğin, hazneden fişek yatağına geçerken izlediği yola rayyür denir

B)   Kilitleme dişleri atış sırasında namlu ile sürgüyü bir birine sabitlemeye yarar

C)  Karşılıklı iki set arasında mesafeye çap denir

D)  Arpacık sürgünün üzerinde ön taraftadır. Nişan almada çok önemlidir

E)   Gez sürgünün üzerinde ve en gerisindedir. Nişan almada çok önemlidir

 

13. Aşağıdakilerden hangileri ana emniyet tertibatı içerisinde yer alır?

A)  Şarjör emniyeti-ikaz pim emniyeti

B)   Mandal emniyeti-Şarjör emniyeti

C)  Kabza emniyeti- İğne emniyeti

D)  İğne emniyeti- Horoz emniyeti

E)   İkaz pim emniyeti-İğne emniyeti

  

14. Fişek çekirdeğinin delme gücü direk olarak aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

A)  Mermi çekirdeğinin ağırlığı

B)   Silahın özelliklerine

C)  Namlu uzunluğuna

D)  Mesafeye

E)   Hepsi

 

15.    Temel atış teknikleri aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Duruş   

B)   Kabza kavrama  

C)  Nefes kontrolü   

D)  Nişan alma-Tetik ezme    

E)   Hepsi

 

16. Aşağıdakilerden hangisi kabza kavrama hatasıdır?

A)  Kabzayı çok sıkma

B)   Başparmak baskı yapmayacak şekilde kabzaya yaslanır

C)  Tabancanın namlu istikameti, namlu, bilek ve kol aynı hat üzerinde olmalıdır

D)  Tetiği çeken işaret parmağı ile kabza arasında küçük bir boşluk bulunmalıdır

E)   Tetiği çeken işaret parmağı kabzaya temas etmemelidir

 

17. Aşağıdakilerden hangisi çekirdeksiz fişeklerden değildir.

A)  Sevk fişekleri         

B)   Manevra fişekleri      

C)  Çelik uçlu fişekler        

D)  Aydınlatma fişekleri 

E)   İşaret fişekleri


18. 
Hangisi atış pozisyonu değildir?

A)     Tek elle atış pozisyonu       

B)     Çift elle atış pozisyonu      

C)     Yatarak atış pozisyonu

D)     Diz çökerek atış pozisyonu          

E)     Baş üstünden atış pozisyonu

 

19.   Meskende bulundurma ruhsatlı silahı olanlar için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A)        Silahını her yerde taşıyabilir

B)         Meskun mahalde atış yapabilir

C)         Yetkili kişilerden izin alarak silahını yetkili tamircilere götürebilir

D)        İşyerine götürebilir

E)         Aracında taşıyabilir

 

20.   Hedefe nişan alırken arpacığın, gez içerisinde sağa-sola veya aşağıya-yukarıya eşitlenememesi hangi mekanik hatayı oluşturur?

A)     Odaklama Hatası   

B)     Açısal Hata   

C)     Paralel Hata     

D)     Tetik Hatası      

E)     Vuruş Hatası

 

21.       Etkili mesafe nedir?

A)    Silahın menzili

B)    Merminin delme gücü

C)    Fişeğin ilk hızı

D)    Merminin kendi ekseninde dönme mesafesi

E)    Atıcının görüş mesafesi

 

22.   Rampa nerede bulunur?

A)    Şarjörde

B)    Namlu ağzında

C)    Fişek yatağı gerisinde

D)    Sürgü üzerinde

E)    Horozun altında

 

23. Aşağıdakilerin hangisi bir kapsül çeşididir?

A)    Düz vuruşlu tip

B)    Ortadan vuruşlu tip

C)    Boxer tipi

D)    İkiz kanallı tip

E)    Yandan kanallı tip

 

 

24. MP-5 makineli tabancanın üzerinde kaç adet gez vardır?

A)  5  
B) 4   
C) 2              
D) 3        
E) 1

 

25.       ilk hızı nasıl tanımlarsınız?

 A)  Merminin namluyu terk ettiği andaki hızıdır.

B)   Merminin namlu içindeki hızıdır.

C)  Merminin namlu ağzını terk ettikten sonra vuruş noktasına kadar geçen zaman / m'dir

D)  Merminin namlu ağzını terk ettikten sonra kat ettiği mesafe / zaman'dır.

E)   Hiçbiri

1-      C
2-      C
3-      A
4-      D
5-      D
6-      E
7-      E
8-      B
9-      D
10-   E
11-   D
12-   A
13-   B
14-   E
15-   E
16-   A
17-   C
18-   E
19-   C
20-   B
21-   B
22-   C
23-   C
24-   B
25-   C

     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam49
Toplam Ziyaret989389