SINAV BİLGİLERİ
Takvim

59.SINAV SİLAH

1.     Atışta ilk hız nedir?

A)  Çekirdeğin hedefe çarpma hızı

B)   Çekirdeğin namlu içerisindeki hızı

C)  Çekirdeğin hedef içerisindeki hızı

D)  Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızı

E)   Çekirdeğin havadaki seyir hızı

 

2.     Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini inceleyen bilim dalı hangisidir?

A)  Kriminoloji

B)   Kriminilastik

C)  Olay yeri inceleme

D)  Balistik

E)   Toksikoloji

 

3.     Kalibre nedir?

A)  Namlunun uzunluğudur

B)   Namlunun çapıdır

C)  Fişeğin çapıdır

D)  Fişeğin uzunluğudur

E)   Çekirdeğin namluda aldığı yoldur

 

4.     Yerine getiren yay kırık veya özelliğini kaybetmiş ise silah hangi işlevini yapamaz?

A)  Ateşleme yapamaz

B)   Boş kovanı atamaz

C)  İsabetli atış yapamaz

D)  Dolduruş yapamaz

E)   Yüksek güç sağlayamaz


5.     Hazne nedir?

A)  Boş kovandır

B)   Dolu fişektir

C)  Şarjör yuvasıdır

D)  Fişek yatağıdır

E)   Atış sırası bekleyen fişeklerin beklediği yerdir


6.     Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir?

A)  Merminin dönerek ilerlemesini sağlar

B)   Ateşleme sonrası fişek kovanının dışarıya atılmasını sağlar

C)  Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar

D)  Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar

E)   Merminin azami mesafesini artırır

 

7.     Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır

B)   Takma işlemenin genel kuralı yoktur

C)  Takma işlemi, sökülme işleminin en son işleminden başlanarak sıra ile yapılır

D)  Önce şarjör takılır

E)  Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir

 

8.     İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A)  Fişek ateşlenemez

B)   Tabanca dolduruş yapamaz

C)  Tabanca emniyete alınamaz

D)  Horoz düşmez

E)   Tetik çalışmaz

 

9.     Hatve nedir?

A)  Silah kapasitesidir

B)   Yiv ve setin mermi çekirdeği üzerinde bıraktığı izdir

C)  Mermi çekirdeğinin namlu içerisinde bir tur dönmesi ile aldığı yoldur

D)  Yiv ve setin namlu üzerinde bıraktığı izlerdir

E)   Namlu içindeki girintilerdir

 

10.     Aşağıdakilerden hangisi atış antrenman metotlarından değildir?

A)  Kuru tetik çalışması

B)   Sürpriz atış çalışması

C)  Ayna çalışması

D)  Karanlık bölgeye doğru atış çalışması

E)   Parayla tetik ezme çalışması

 

11.     Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir?

A)  Mermi yolu

B)   Etkili menzil

C)  Azami menzil

D)  İlk hız

E)   Hedef

 

12.     Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin atış mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?

A)  Çekirdeğin ağırlığı

B)   Havanın yoğunluğu

C)  Havanın ısısı

D)  Horozun darbe gücü

E)   Rüzgâr

 

13.     Fişeği oluşturan unsunlar hangi şıkta doğru verilmiştir?

A)  Barut-Kapsül-Çekirdek-Kovan

B)   Kovan-Kapsül-Tırnak-Çıkarıcı

C)  Tırnak-Kapsül-Gömlek- Kurşun

D)  Gömlek-kurşun-Bakır-Barut

E)   Barut-Kapsül-Gömlek-Çekirdek

 

14.     Atış esnasında barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini ne sağlar?

A)  İcra yayı

B)   Namlu

C)  Horoz

D)  Gez

E)   Tetik

 

15.     Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet tertibatı hangisidir?

A)  Şarjör emniyeti

B)   İğne emniyeti

C)  Mandal emniyeti

D)  Horoz emniyeti

E)   İkaz pim emniyeti

 

16.     Rampa nedir?

A)  Namlu üzerindeki çıkıntı ve girintilerdir

B)   Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir

C)  Namlu yoludur

D)  Şarjör yayının üzerindeki fişeklerin konulduğu yerdir

E)   Şarjör yuvasının diğer adıdır


17.     Kapsülün ana görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Fişeğe hız verir

B)   Çekirdeğe yön verir

C)  Barutun ateşlemesini sağlar

D)  Barutun nemlenmesini önler

E)  Fişeğe yön verir

 

18.     Ateşli silahlarda iğnenin darbesi ile fişeğin ateşlenen parçası aşağıdakilerden hangisidir?

A)  Çekirdek

B)   Kapsül

C)  Kovan

D)  Barut

E)   Kovan dip tablası

 

19.     Aşağıdakilerden hangisi silahın dolduruş yapmamasının sebebi olamaz?

A)  Yerine getiren yayın kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

B)   İğne yayının kirli veya çok yağlı olması

C)  Şarjörün ağız kenarlarının bozulmuş olması

D)  Şarjörün yerine tam olarak oturmaması

E)   Gerdel yayının kırık veya özelliğini kaybetmiş olması

 

20.     Aşağıdakilerden hangisi ana emniyet tertibatlarındandır?

A)  Tetik emniyeti

B)   İğne emniyeti

C)  Horoz emniyeti

D)  Kabza emniyeti

E)   Sürgü emniyeti

 

21.     Tırnak kırılır ise aşağıdaki sorunlardan hangisi ile karşılaşılır?

A)  İğnede kırılır

B)   Çekirdek namluyu terk edemez

C)  Yiv ve setlerde aşınma meydana gelir

D)  Namluda şişme oluşur

E)   Kovan mermi yatağından çıkartılıp dışarı atılamaz

 

 22.     Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir?

A)  Tetik - tetik manivelası - horoz - iğne

B)   Horoz - iğne -tetik - tetik manivelası

C)  Tetik manivelası -tetik - horoz - iğne

D)  İğne -tetik - tetik manivelası - horoz

E)   Tetik -iğne - tetik manivelası – horoz

 

23.     Aşağıdakilerden hangisi çekirdekli fişeklere örnektir?

A)  Gömleksiz fişek

B)   Sevk fişeği

C)  İrtifa fişeği

D)  Manevra fişeği

E)   Saçma

 

24.     Aşağıdaki fişeklerin hangisinde barut bulunmaz?

A)  Eğitim fişeği

B)   Sevk fişeği

C)  İzli fişek

D)  Manevra fişeği

E)   İşaret fişeği

 

25.     Atış esnasında dinlenmek amacıyla tabanca namlusu yere kaç derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır?

A)  25                            

B)   35                     

C)  45                             

D)  55                     

E)  65

  1. D
  2. D
  3. C
  4. D
  5. E
  6. B
  7. C
  8. A
  9. C
  10. D
  11. C
  12. D
  13. A
  14. A
  15. E
  16. B
  17. C
  18. B
  19. B
  20. D
  21. E
  22. A
  23. A
  24. A
  25. C
     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret992958