SINAV BİLGİLERİ
Takvim

58.SINAV SİLAH

1.    Aşağıdakilerden hangisi tetik disiplini hatalarındandır?

A)  Arpacığı gezin içine yerleştirmeme

B)   İstinat boşluğunu almak

C)  Ani tetik çekme

D)  Hatalı duruş

E)   Hatalı kabza kavrama

 

2.    Namlu içinde helezon seklinde birbirine paralel olarak uzanan setlerin, fişek çekirdeği üzerindeki silaha özgü bıraktığı izlere ………..denir.

Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru olur?

A) Rayyür                           

B)
 Yiv            

C) 
Çap

D) 
Namlu yüksüğü        

E)
 Hatve

 

3.    Şarjör yayının üst kısmında bulunan ve fişeklerin üzerine yerleştirildiği parçaya ne denir?

A) Şarjör kapağı                  

B) 
Gerdel   

C)
 Kabza

D)
 Şarjör kapak kilidi   

E) Şarjör gövdesi

 

4.    Aşağıdaki parçalardan hangisi yarı otomatik bir tabancanın sürgü bölümünde yer almaz?

A) 
Tırnak yayı  

B)
 Gez 

C)
 İğne

D) 
Horoz        

E)
 Arpacık

 

5.    Aşağıdakilerden hangisi silah temizliği ve bakımı yapılırken kullanılan malzemelerden değildir.

A) Pas çözücü yağ 

B) Temizleme yağı

C)
 Zımpara           

D)
 Harbi  

E)
 Koruyucu yağ

 

6.    Ateşli silahlarda tetik çekildiğinde, iğnenin çarpması sonucu fişekte ilk ateşlemenin meydana geldiği yere ne denir?

A) Çekirdek          

B) Kovan   

C)
 Kapsül

D)
 Gömlek             

E) 
Kurşun

 

7.    İlk dolduruş atıcı tarafından yapıldıktan sonra tetiği her çekişte bir atış yapan ve ikinci atışa hazır hale gelen tabancalara ne denir?

A)  Yarı otomatik tabanca          

B)   
Tam otomatik tabanca          

C)  
Makinalı tabanca

D)  
Havalı tabanca

E)   
Tek atışlı tabanca

 

8.    Aşağıdaki tabanca guruplarından hangisi barut gazı basıncı ile çalışmaz?

A)  Yarı otomatik tabancalar      

B)   Makinalı tabancalar  

C)  Toplu tabancalar

D)  Havalı tabancalar

E)   Tek atışlı tabancalar

 

9.    Aşağıdakilerden hangisi kovan atma tertibatı parçasıdır?

A) Horoz 

B) Tetik korkuluğu 

C)
 Tetik

D)
 İğne                

E) 
Tırnak

 

10. Aşağıdakilerden hangisi tetik hatalarından değildir?

A)  Uzun süreli nişan alma sürecinden sonra yorgunluktan kaynaklı, hızlı tetik çekme

B)   Patlama korkusu sebepli, patlama öncesi ani tetik çekme refleksi gösterme

C)  İstinat boşluğunun alınmaması

D)  Tetik parmağı ile tetiğin yanlış kavranması

E)   Kabzanın çok sıkı tutulması

 

11. Aşağıdakilerden hangisi fişeğin bölümlerinden değildir?

A) Çekirdek      

B)
 İğne             

C) 
Kovan

D)
 Barut          

E) Kapsül

 

12. Aşağıdakilerden hangisi kapsülün ateşlenmeme sebeplerindendir?

A)  İğnenin kırık olması

B)   Namlunun kirli olması

C)  Çıkarıcının kırık olması

D)  Tetiğin hızlı çekilmesi

E)   Tırnağın kırık olması

 

13. Ateşli silahlarda tetiğin çekilmesinden başlayıp, iğnenin kapsüle darbe yaparak barutu ateşlemesine kadar geçen süreci sağlayan sisteme ne ad verilir?

A)  Ateşleme tertibatı

B)   Kovan atma tertibatı

C)  Emniyet tertibatı

D)  Şarjör

E)   Namlu

 

14. Ateşli silahlarda namlu içerisinde helezon şeklinde açılan girintilere ne denir?

A) Yiv            

B)
 Set              

C) Çıkarıcı

D)
 Rampa         

E)
 Rayyür

 

15. Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızına ne denir?

A) İlk hız         

B) Rayyür  

C)
 Azami menzil

D)
 Menzil        

E)
 Minimum menzil

 

16. Aşağıdakilerden hangisi ateşsiz silahlar arasında yer almaz?

A) Oluklu bıçak

B) Topuz   

C)Yivsiz tüfek

D) Süngü        

E) Şişli baston

 

17. Aşağıdakilerden hangisi nişan hattında bulunmaz?

A) Hedef         

B) Göz             

C) Namlu

D) Arpacık      

E) Gez

 

18. Mermi çekirdeğinin istikrarlı bir şekilde hedefe gitmesini sağlayan parçaya …..…denir.

Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru olur?

A) Gez            

B) Namlu        

C)
 Sürgü

D) Rampa        

E) Rayyür

 

19. Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatı parçasıdır?

A) Fişek yatağı 

B) Namlu 

C)
 Şarjör

D)
 Tetik           

E) Namlu yüksüğü

 

20. Aşağıdakilerden hangisi sürgü gurubunun parçalarındandır?

A) Kovan atma boşluğu           

B)
 Horoz

C) Şarjör tutma kilidi            
   
D) Kabza

E) Gövde

 

21. Gerdeli yukarı iterek, her fişeğin şarjör dudakları arasında tam olarak oturmasını sağlayan yaya ……..denir.

 Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru olur?

A) Yerine getirme yayı 

B) Mermi yayı

C) Şarjör yayı              

D) Gövde yayı

E) İcra yayı

 

22. Ateşli silahlarda, yanma ile oluşan gaz basıncı sayesinde fişek çekirdeğinin hedefe fırlatılmasına yarayan, yanıcı, patlayıcı katı maddeye ………denir.

 Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru olur?

A) TNT            

B) Barut           

C)
 Gaz 

D) Fünye          

E) Kapsül

 

23. Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarından biri değildir?

A) Şarjör kapak kilidi           
 
B) Gerdel

C) Şarjör yuvası                      
 
D) Şarjör yayı

E) Şarjör kapağı

 

24. Tetik ile horoz arasındaki irtibatı sağlayan parçaya ne denir?

A) Tetik korkuluğu        

B) Kızak 

C) Sürgü tutucu          
  
D) İğne

E) Tetik manivelası

 

25. Aşağıdakilerden hangisi silahın boş kovanı atmamasına neden olabilecek sebeplerden biri değildir?

A)  Tırnak kırık veya aşınmış olabilir

B)   Tırnak yayı kırık veya özelliğini kaybetmiş olabilir

C)  İğne kırık veya aşınmış olabilir

D)  Fişek yatağı kirli olabilir      

E)   Çıkarıcı kırık olabilir

1C
2A
3B
4D
5C
6C
7A
8D
9E
10E
11B
12A
13A
14A
15A
16C
17C
18B
19D
20A
21C
22B
23C
24E
25C

     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret992958