SINAV BİLGİLERİ
Takvim

54.SINAV SİLAH

1.     Bazı ateşli silahlarda bulunan kilitleme makaralarının görevi nedir?
A)   Fişeğin düz gitmesini sağlar
B)   Fişeğin namludan çıkışını sağlar
C)   Barut gazı basıncından azami derecede faydalanmayı sağlar
D)   İğneyi sabitler
E)   Geri tepmeyi engeller
 
2.     Kimyasal silahları ateşli silahlardan ayıran özellikler nelerdir?
A)   Mermi çekirdeği kullanmaması
B)   Kesici ve ezici olması
C)   Yok  edici olması
D)   Yakıcı, zehirleyici, bayıltıcı olması
E)   Delici olması
 
3.      Aşağıdakilerden hangisi tabancalardan sürgü (kapak) kısmında yer almaz ?
A)   Kovan atma boşluğu
B)   Tırnak
C)   Gez – arpacık
D)   İğne ve yayı
E)   Şarjör
 
4.     Fişek ve çekirdeklerin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Kriminoloji
B)   Fişek bilgisi
C)   Balistik
D)   Kriminalistik
E)   Olay yeri inceleme
 
5.     Fişek yatağına fişek sürülmüyor ise aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)   Tetiği geri çekmek gerekir
B)   Şarjör tam olarak yerine oturmamıştır
C)   Horozu kurmak gerekir
D)   Yeniden denemek gerekir
E)   Boş kovan yerinden çıkmış olabilir
 
6.     Silahın sürgü ve namlusunu gövdeye sabitlemeye yarayan aynı zamanda şarjörde fişek bittiğinde sürgünün geride kalmasını sağlayan parçanın adı nedir?
A)   Gerdel yayı
B)   İcra yayı mili
C)   Tetik manivelası
D)   Kilitleme dişleri
E)   Sürgü tutucu pimi
 
7.     Ateşleme sırasında şarjörde fişek bitmesine rağmen sürgünün geride kalmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Gerdel’in arızalı olması
B)   İcra yayının kırık olması
C)   Horozun kırık olması
D)   Tırnağın kırık olması
E)   Fişeğin arızalı olması
 
8.     Atış yapmadan önce namlu içerisindeki toz, kurum ve nem varsa temizlenir. Sürgü kızak yerleri yağlı bir bezle silinerek sürgünün daha rahat hareketi sağlanır. Bu bakım hangi bakım türüne girer?
A)   Günlük bakım
B)   Atış öncesi bakım
C)   Haftalık bakım
D)   Atış sonrası bakım
E)   Yıllık bakım
 
9.     Namlu içerisinde bulunan yiv ve setlerin aşınması sonucu hangisi meydana gelmez?
A)   Hedefte nişan alınan noktaların dışına taşma olur
B)   Çekirdek havada takla atarak gider
C)   Fişeğin hedef üzerindeki delici gücü artar
D)   Atış menzili kısalır
E)   İlk hız düşer
 
10.  Boş kovan dışarı atılamıyor ise sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)   İğne kırıktır
B)   Şarjör iyi takılmamıştır
C)   Tırnak veya tırnak yayı kırıktır
D)   İğne yayı esnekliğini kaybetmiştir
E)   Şarjör ağzı kenarları deforme olmuştur
 
11. Fişeği oluşturan unsurlar hangi şıkta doğru verilmiştir?
A)   Gömlek – kurşun – bakır – barut
B)   Barut – kapsül – çekirdek – kovan
C)   Kovan – kapsül – tırnak - çıkarıcı
D)   Tırnak – kapsül – gömlek - kurşun
E)   Barut – kapsül – gömlek – çekirdek
 
12. Fişeklerde, kapsülde bulunan hassas maddenin yanması ile oluşan alevin baruta intikal etmesini sağlayan bölüme ne ad verilir?
A)   Barut yolu
B)   Destek
C)   Gaz kanalı
D)   Alev kanalı
E)   Hiçbiri 
 
13. Ateşleme iğnesi, fişeğin hangi bölümüne darbe yaparak ateşlemeyi başlatır?
A)   Kovan
B)   Kapsül
C)   Barut
D)   Çekirdek
E)   Hiçbiri
 
14. Ateşli silahlarda hazne neye denir?
A)   Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal ettiği yerdir
B)   Fişeklerin içine konuldukları kutulardır
C)   Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yerdir
D)   Fişek patladıktan sonra çekirdeğin namlu içerisindeki yeridir
E)   Hiçbiri
 
15.  Ateşli silahlarda tetiğin görevi, hem horozu kurmak hem de düşürmek ise bu silahlar nasıl silahlardır?
A)   Tam otomatik
B)   Tek hareketli silah
C)   Makinalı silah
D)   Çift hareketli silah
E)   Yarı otomatik
 
16. Barut gazı basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini hangi parça sağlar?
A)   Gez
B)   Namlu
C)   Tetik
D)   İcra yayı
E)   Horoz
 
17.  Fişek, fişek yatağına girmiyorsa………………
Boşluğu tamamlamak için aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?
A)   Fişek kirli, paslı ve ezik olabilir
B)   Çapı uygun olmayan fişek kullanılmış olabilir
C)   Fişek yatağında kir veya tıkanma vardır
D)   Bir önceki kovan atılmamış olur
E)   Hepsi
 
18. Tırnağın fişeğe takıldığı uç kısmı kırılır veya aşınırsa aşağıdaki seçeneklerden hangisi söylenebilir?
A)   Ateşleme gerçekleşmez
B)   Kovan atma tertibatı normal olarak çalışır
C)   Kovan dışarı atılamaz
D)   Fişeğin kapsülünde bir sıkıntı vardır
E)   Hiçbiri
 
19. Sadece sürgü içerisine yerleştirilmiş yay ve iğne ile ateşleme yapan sisteme ne ad verilir?
A)   Çakmalı sistem
B)   Horozlu iğneli sistem
C)   İğneli sistem
D)   Horozlu sistem
E)   Vurmalı sistem 
 
20. Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır ?
A)   Hazne: Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yerdir
B)   Set : Namlu içerisindeki helezon şeklindeki girintilere denir
C)   Çap : Karşılıklı iki set arasındaki mesafeye denir
D)   Fişek yatağı : Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yerdir
E)   Hazne : Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal etmiş olduğu yere denir
 
21. Aşağıdakilerden hangisi silahın hem dolduruş yapmamasına hem de boş kovanı atmamasına neden olan arızadır?
A)   Fişek yatağı aşırı kirlenmiş olabilir
B)   Şarjör yerine oturmamış olabilir
C)   Tırnak kırık, aşınmış veya arızalı olabilir
D)   Çıkarıcı kırık olabilir
E)   Yerine getiren yay kırık veya özelliğini kaybetmiş olabilir
 
22. Toplu tabancalarda tırnak vazifesini gören parça aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Tırnak
B)   Çıkarıcı yıldızı
C)   Top yuvaları
D)   Top kilidi
E)   Horoz örsü
 
23. Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilecek hususlardan değildir?
A)   Şarjör çıkartılır
B)   Sürgü geriye çekilerek fişek yatağı gözle kontrol edilir
C)   Şarjör çıkartılmadan silah sökümüne geçilebilir
D)   Silah ölü bir noktaya çevrilir
E)   Silahı elimize aldığımızda dolu olabileceği unutulmaz
 
24. Şarjör tüpü içerisindeki bulunan şarjör yayının uç kısmına takılan ve fişeklerin üzerine yerleştirildiği parçaya ne denir?
A)   Gerdel
B)   Şarjör kapağı
C)   Rampa
D)   Fişek yatağı
E)   Fişek çıkarıcı
 
25. Aşağıdakilerden parçalardan hangisi silahın sürgü bölümünde yer almaz?
A)   Kabze
B)   Arpacık
C)   Tırnak
D)   Gez
E)   İğne

1. C
2. D
3. E
4. C
5. B
6. E
7. A
8. B
9. C
10.C
11.B
12.D
13.B
14.A
15.D
16.D
17.E
18.C
19.C
20.B
21.A
22.B
23.C
24.A
25.A

     SOSYAL MEDYALARIMIZ

   

  

 

   

TEMİZLİK & DANIŞMANLIK FİRMAMIZ

   
Üyelik Girişi
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret998903